„Toate greșelile gramaticale și/sau de tipar prezente pe acest blog cred că sunt intenționate. Vă rog, nu le stricați visul. Mulțumesc.”

Bear Grylls si grataru' nostru

 Unii probabil îl ştiţi pe Bear Grylls. E prezentatorul unei emisiuni în care el personal te învaţă unele tehnici de supravieţuire. Ştie el ce face, că doar în forţele speciale britanice te învaţă câte una alta. Acum probabil vă întrebaţi "Bun, şi de unde legătura cu un grătar". Păi povestea vine cam aşa. Acum ceva timp am decis împreună cu colegii de clasă să facem un grătar, aşa, ca un fel de team-building. În teorie ideea era bună, deşi nu am luat în calcul natura umană, printre alte chestii. Partea cu team-buildingu' nu ne-a ieşit chiar aşa de bine fiindcă nu au venit chiar aşa de mulţi. Dar să trecem printre astea. Cum ziceam, am ieşit la un grătar. La grătar, aparent trebuie făcut un foc. Cărbuni aveam, brichetă aveam, lemne se găseau. Ideea era să dăm foc la lemne, cu brichetă, şi să sperăm la ce-i mai bine. Nu ne-am aşteptat totuşi la vânturi puternice, care ne eliminau şansele de a face un foc decent din prima. Pe lângă asta, sincer, eram începători totali la făcut de foc fără chestii gen motorină, benzină, sau alte produse pe bază de petrol. Trebuia să găsim o soluţie. După ce am stat trei sferturi de oră, plângând pe lângă focu' ăla, strigând toate rugăciunile pe care le ştiam, şi încă vre-o câteva inventate acolo pe loc, am zis să urc puţintel un deal, să reflectez asupra situaţiei care părea fără scăpare. Şi ca să vezi, dincolo de deal, stătea salvarea noastră. Tufişuri peste tufişuri peste tufişuri peste ... înţelegeţi voi, tufişuri de plante uscate. Plante pe care Bear le-ar fi folosit ca iasca. Mi-a picat fisa instantaneu când am văzut tufele alea, aşa că am defrişat parţial zona respectivă, şi ca să vezi, focul a pornit din prima cu ajutorul buruienilor ălora. Se pare că şerveţelele de hârtie ard cam prea bine, şi dispar repede şi uşor. Cu focul pornit, micii s-au făcut chiar foarte bine, deşi eram începători şi pe bucata asta.

 All in all, a fost o zi destul de bună, da' a avut şi părţile ei proaste. Ştiţi vorba aia "Prietenii ştiu de ce"
 
 Deci să recapitulăm

 1. Când faci team-building asigură-te că team-ul se adună, şi nu trage chiulul, sau îşi face alte planuri "in the blink of an eye".
 2. Focu' porneşte mult mai bine când chiar ştii ce faci. Şi când ai unelte la îndemână precum, motorină, lemne uscate total etc.  
 3. Când un grătar se vrea a fi de scurtă durată, şi este condus de începători, sub nici o formă nu luaţi pulpe, sau alte chestii cu muşchi pe ele. Că nu se fac.
 4. TV is goood :D.

4 comentarii:

 1. Ce-nseamna Discovery-ul asta :))

  RăspundețiȘtergere
 2. Bear Grylls a fost si in Romania (prin Muntii Apuseni) pentru a filma un nou episod din “Ultimate Survival” ... mie una imi place mult emisiunea asta :D

  RăspundețiȘtergere
 3. @OZN - Sa stii ca da. Mai prinzi cate una alta
  @Bianca - Am vazut episodu'. Destul de fain.

  RăspundețiȘtergere
 4. O adevarata lectie de viata ziua de ieri :)) Am crezut ca ieri vroiai sa faci foc fara ajutorul brichetei..:-s M-ai speriat pentru o clipa.

  RăspundețiȘtergere