„Toate greșelile gramaticale și/sau de tipar prezente pe acest blog cred că sunt intenționate. Vă rog, nu le stricați visul. Mulțumesc.”

Doua culturi, doua popoare

Acesta este un eseu initial planuit pentru o ora de Limba si literatura Romana. Totusi, cum subiectul parea destul de interesant, am decis sa scriu si pe blog despre tema mea la romana, ca sa zic asa.
Povestea incepe cu o seceventa de vreo 20 de minute dintr-un film din anii '80, numit "The gods must be crazy". In acel film se face oarecum o diferenta intre doua popoare si deci, doua culturi diferite. Ni s-a cerut sa discutam acea secventa de inceput intr-un eseu, ceea ce am incercat si eu sa fac. Tin sa va informez ca e ceva de citit, eseul in sine fiind ceva mai scurt, deoarece ne-a fost impusa o limita de maxim 2 pagini. Blogul meu nu are astfel de cerinte deci, imi permit sa scriu ceva mai mult, si sa ma exprim ceva mai liber.

 Cultura unui popor este lucrul care il defineste cel mai mult. Aceasta poate fi vazuta ca un ansamblu de atitudini, valori, principii si practici care caracterizeaza un grup, in zaul nostru grupul putand fi extins la grad de popor. Astfel, fiecare popor is poate dezvolta o cultura propire, bazata sau nu pe alte culturi ale unor popoare apropiate. Acest eseu va descrie diferentele dintre doua popoare situate nu foarte departe unul de celalalt. Cu toate acestea, cele doua grupuiri sunt foarte diferite, fapt care va fi evidentiat in randurile care urmeaza.

 Cele doua popoare despre care voi vorbi sunt bastinasii, cunoscuti si ca bosimani, cuvantul fiind probabil preluat din englezul "bushmen", si poporul american. Aceste doua popoare sunt cele prezentate in film, deci despre ele vom discuta in continuare. Poporul bastinasilor este unul pasnic si simplu. Viata lor este cat se poate de usoara, fiindca nu au nevoie sa se complice in ceea ce fac. Se descurca si ei cu ce le da natura si sunt complet multumiti cu ce au. Nu trebuie sa se streseze asupra lucrurilor pe care noi le consideram normale, ca mersul la scoala, sau la servici, salariul primit sau nu, siguranta unei slujbe, conducerea deplorabila a tarii in care locuiesc sau faptul ca ar putea avea o viata mai buna undeva. Nu, ei nu se streseaza din aceste cauze, fiindca ele nu exista in cultura lor. Pentru ei, sunetul avioanelor cu reactie care zboara nu sunt nimic altceva decat gazele zeilor care au mancat ceva mai mult in acea zi, avioanele in sine fiind considerate niste pasari misterioase. Ei nu se plictisesc aproape niciodata fiindca natura le da intotdeauna cate ceva de facut, iar daca se intampla vreodata sa nu aiba ce face, isi inventeaza propriile jocuri, care mai de care mai amuzante pentru ei. Noi am considera acele jocuri ciudate, dar probabil si ei ne-ar considera pe noi ciudati, sau daca nu, sigur diferiti. Familia este pe primul loc iar sentimentele ca invidia sau ura, si dreptul la proprietate nu exista. Asta si din cauza ca nu prea au ce sa isi asume ca proprietate, fiind inconjurati de copaci, si animale, si, aer. Viata lor este cat se poate de simpla nestiind ca aproape de ei exista o civilizatie mult mai avansata dar si mai complicata. In ceea ce ii priveste, sunt singuri, pe o planeta plata de pe care poti cadea daca te apropii prea mult de margine. Nu se complica sa afle unde este aceasta. Zeii stiu asta, ei oricum nu au nevoie sa stie unde e.

 Totusi, in celalat colt exista o civilizatie superioara din punct de vedere tehnic, si aparent si intelectual, desi acesta este un subiect care poate genera polemici aprige si complicate, de care inca nu am nevoie, deci vom evit subiectul, pentru moment. Acest popor este mult mai avansat, dar si ma complicat. Bastinasii au un singur mediu. Cel natural. Pe de alta parte, popoarele avansate trebuie sa se adapteze la o sumedenie de medii, depinzand de ora. Mediul patului, mediul casei, mediul din trafic, medul de la servici, si lista poate continua. Asta implica multe schimbari intr-o singura zi, ceea ce complica destul de mult viata omului modern. Dar, cu toate acestea, ne-am obisnuit cu aceasta rutina pe care bastinasii nu o au, in mare pentru ca noi am avut un avans de cateva sute sau chiar mii de ani sa devenim ceea ce suntem acum. Aruncand ceva in mare inofensiv, precum o sticla de CocaCola in mediul bastinasilor le-ar da un motiv sa dezvolte acel simt al proprietatii pe care inainte nu aveau de ce sa il aiba. Asta ar genera ulterior alte sentimente, precum invidia, sentiment de altfel prezent in mod regulat in viata oamenilor moderni, dar complet nou pentru bastinasi. Noi suntem obisnuiti cu asta, in timp ce pentru ei este ceva nou care pana la urma duce la lucruri rele, ceea ce nu se potriveste deloc cu cultura lor simpla. Acestiua erau obisnuiti cu cele mai simple lucruri, iar acea sticla a avut un efect puternic, schimband mult stilul de viata al familiei care a ajuns sa detina pentru ceva timp sticla. Chiar si-asa schimbarea a fost oarecum de suprafata, sticla ramanand din punctul lor de vedere un dar malefic de la zeii lor.

 Astfel ajungem intr-un final intr-un punct la care tinteam de la inceput. Diferenta dintre cele doua popoare este imensa. Totusi, nu putem spune cu siguranta ca un popor e mai tare decat celalalt, sau mai bun. Ambele au plusurile si minusurile lor. Cine n-ar vrea o viata simpla, fara griji ? Totusi, sunt sigur ca putini dintre voi si-ar schimba stilul de viata, foarte stresant uneori, de acum, cu acel stil de viata simplu. Unii au probleme si cand merg la tara, daramite sa se imbrace in nimic altceva decat, o carpa, sau o bucata de scoarta, sau cine mai stie ce. Simplul fapt ca bastinasii nu stiau de existenta americanilor i-a definit, dar mai ales, le-a definit cultura si modul de viata. Ei credeau ca erau singuri pe o distanta uriasa, intalnindu-se din cand in cand cu alte familii de bosimani, acestia fiind niste nomazi la baza. Amestecarea culturii poporului avansat cu cea a bastinasilor ar duce ulterior la asimilarea bosimanilor cu americanii si automat la disparitia unei culturi in care cele mai simple lucruri sunt cele mai bune. Deci chiar si ceva fara valoare pentru noi, ca o sticla de cola, ar putea destrama o famile de-a lor. Solutia perfecta ar fi amestecare aprtilor bune ale celor doua culturi pentru a crea un popor nou, un popor, perfect.

 Dar, o astfel de actiune este imposibila din doua motive. Mai intai, ar fi greu sa facem o diferenta clara intre bine si rau, in cazul ambelor popoare. Aceasta decizie tine de multe ori de subiectivitate, care nu e tocmai o stiinta exacta. In al doilea rand istoria a demonstrat de-a lungul timpului faptul ca popoarele mai avansatae, si implicit mai puternice, si-au impus aproape intotdeauna traditiile si cultura, anihiland in unele cazuri popoarele mai slabe.

Ar mai fi multe de discutat pe acest subiect dar inspiratia ma cam lasa si e cam tarziu pentru alte paragrafe. Daca ati ajuns pana aici va felicit, si va invit sa discutati pe tema aceasta. Pe langa asta, va invit sa va uitati si la filmul "The gods must be crazy", acesta fiind o comedie la baza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu