„Toate greșelile gramaticale și/sau de tipar prezente pe acest blog cred că sunt intenționate. Vă rog, nu le stricați visul. Mulțumesc.”

Anturaj, vieti, reguli nescrise

And some other weird stuff.

   Stateam acum cateva zile si surfam netul cand am dat peste un articol marca RDL* scris de o boboaca de la un liceu din oras. Oricat de irelevant ar suna, ceea ce si este, am crezut ca e necesar sa precizez asta inainte sa ma arunc in adancurile subiectului pe care am de gand sa il discut in seara asta. Articolul preciza ceva despre niste legi nescrise care guverneaza in mare parte viata adolescentilor de pretutindeni, legi omniprezente si de care nu scapa nimeni, niciodata. Desigur, exceptii exista, pe care am de gand sa le precizez in randurile ce urmeaza.

   Viata unui adolescent poate fi, si este in mare masura guvernata de foarte multe variabile. Dar, una din cele mai importante este anturajul in care creste. Spre exemplu, un pusti care traieste printre blocuri, intr-un cartier rau famat, printre tot felul de gasti si persoane care nu au foarte multe tangente cu chestii bune ca sa zicem asa, poate ajunge intr-un final sa ramana blocat in acea viata de agsca, de cartier. Daca mai sunt si drogurile implicate, un factor la fel de important in zilele noastre, poate trece de la utilizator, la dealer, la supplier, la interlop, si lista poate continua, pana il prinde cineva si-l baga la inchisoare, fiindca n-a crescut unde trebuie. Sigur, asta nu inseamna ca toate persoanele crescute intr-un anturaj prost ajung sa ramana blocati in acea viata pentru totdeauna. Cu destula minte, oricine poate iesi si se poate detasa de asa ceva. trebuie doar vointa.

   Totusi, exista si cealalta extrema. Un copil care traieste in anturajul perfect, intr-un cartier foarte bun, care nu are absolut nici o legatura cu infractionalitatea din oras si isi vede de viata probabil va creste cu o parere destul de buna despre lume, parere care e deseori bazata prea mult pe aparente. Sigur, va ajunge probabil un om mare, daca invata destul, si daca isi urmeaza visele. Dar din nou, se poate lovi de un perete de caramida, reprezentat de "cei rai". Acele persoane parsive care ar face orice sa calce pe cineva in picioare doar pentru a isi indeplini propriile scopuri. Aceste persoane se afla peste tot in jurul nostru, mai ales in Romania noastra cea de toate zilele.

   In final, trebuie ajuns la un compromis. Un adolescent trebuie sa treaca si prin grele daca e sa devina un adult bun. Trebuie sa stie sa faca diferenta intre rau, si bine, iar pentru asta e uneori nevoie sa te "arzi" putin, iar e fapt cunoscut ca noi adolescentii facem asta de multe ori. Toata aceasta chestie se bazeaza pe cine ai aproape. Trebuie sa ai prieteni care sa stie sa te ajute, si sa vrea sa o faca atunci cand e nevoie, cu sfaturi, cu indrumari, cu palme peste bot cand e nevoie, si alte chestii. Cel mai important factor este desigur, familia. Nu neaparat parintii, ci familia in general. Si ei au trecut cam prin aceleasi chestii ca si noi deci sunt printre cei mai indreptatiti sa dea sfaturi, in anumite domenii.

   E intotdeauna de folos sa ai, sau sa fi avut prieteni, sau cunostinte, din diversa anturaje, pentru a-ti putea face o viziune mai clara a lumii in care traiesti. Daca esti destept, alegi cum trebuie, si ajungi cineva. Dar, fii sigur ca te mai si lovesti de greutati pe parcurs.

   Acest articol este un partial raspuns asupra articolului acesta. Am sa mai scriu cateva articole in legatura cu cel de acolo, in zilele ce vor urma. Pana atunci, noapte buna si conduceti cu grija

RDL* - Reporter de liceu, o "campanie" care are in vizor antrenarea urmatoarei generatii de reporteri romani.

http://direct-statement.blogspot.com/2011/05/legile-nescrise-ale-adolescentilor.html <- Urmatorul articol

2 comentarii:

  1. Uite Cosmin, ceea ce am scris eu era despre Legi , tu dai doar niste exemple banale pe care le poate da oricine si pe care le stie oricine. Poti aprofunda putin situatia .. Ah si la cat ai avut de comentat in legatura cu articolul meu ,sincer, ma asteptam la mult mai mult de la tine :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e mare lucru de aprofundat sincer sa fiu. However, am sa extind putintel. Bare with me here.

    RăspundețiȘtergere