„Toate greșelile gramaticale și/sau de tipar prezente pe acest blog cred că sunt intenționate. Vă rog, nu le stricați visul. Mulțumesc.”

Craciunul post-modernist

Inspirat de un post de-al lui Mihai Enasel, numit Craciunul. Ce era si ce a devenit am decis sa scriu un mic raspuns asupra a celor scrise de el. Poate nu raspuns cat mai mult o continuare a ideei prezentate de el.

Craciunul a fost si inca este un eveniment foarte important pentru multe familii in lume. Totusi, de-a lungul timpului aceasta sarbatoare si-a pierdut semnificatiile initiale, devenind in timp o sarbatoare consumista. Spiritul original al Craciunului, bucuria de a darui, fericirea care se putea citi pe fetele oamenilor atunci cand primeau si cand daruiau cadouri, toate acestea s-au estompat. In schimb a crescut spiritul economic ce se invarte in jurul acestei sarbatori. Poate ca unii dintre voi nu stiati asta, insa imaginea lui Mos Craciun, de om grasut cu barba lunga, imbracat in rosu nu este nimic mai mult decat o imagine promovata de compania Coca-Cola. Dar, asta e alta poveste socialist-democrata pe care n-am s-o explic azi.

Pe langa asta, craciunul a evoluat intr-o competitie. Acum nu mai conteaza doar, gestul de a darui un cadou, cat valoarea cadoului, marimea lui, impactul pe care il are. Acum multi icnearca sa se intreaca unii pe altii, cumparand cadouri mai scumpe, mai mari, mai impozante, totul spre fericirea comerciantilor carora le cresc profiturile considerabil. Am o intrebare. Cand a fost ultima oara cand ati daruit un cadou facut de voi. sau nu neaparat facut, cat, oferit din inima. Ceva cu valoare sentimentala care sa depaseasca de departe valoarea monetara a acestuia ? Acum ar mai merita sa faceti asa ceva ?

Ca o ultima idee, am sa spun un singur lucru. Vechile traditii incep sa se piarda. Din ce in ce mai putini colindatori colinda orasele pentru a raspandi vestea nasterii lui Iisus. Si cu timpul,poate, cine stie, colindatorii vor fi inlocuiti cu clubberi si domnisoare imbracate sumar gata sa faca un banut in plus, asa cu ocazia unei sarbatori crestine. Deja a inceput aceasta evolutie inversa a sarbatorilor. Oare unde se va ajunge ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu