„Toate greșelile gramaticale și/sau de tipar prezente pe acest blog cred că sunt intenționate. Vă rog, nu le stricați visul. Mulțumesc.”

Sa mint sau sa nu

... spun adevarul ?

Am primit o propunere de la unul din cititori (oricine-ai fi tu, iti multumesc, si te mai astept cu propuneri), sa scriu despre doua subiecte :

  1. Toata lumea minte
  2. Spui ce gandesti sau gandesti ce spui ?
In prima bucata am sa discut primul subiect, subiect care nu e asa de greu de dezbatut. Dupa parerea mea, e adevarat. Toata lumea minte. Copil, bunic, mama, prieten cel mai bun, toti vor spune o minciuna la un moment dat, fie intentionat sau nu. E in natura umana sa mintim, deoarece traim intr-o societate fondata si sustinuta enorm de mult de aparente. Cine esti nu e aceeasi persoana cu cea pe care o arati in fiecare zi. Spunea cineva intr-un citat pe care nu-l mai gasesc acum ca "Persoanele care zambesc cel mai mult de obicei sufera cel mai mult. Nu numai pentru ca rasetele sunt cel mai bun medicament, ci si fiindca sunt cea mai buna deghizare.", citat cu care sunt de acord. Incercati asta ca experiment social. Mintiti pe toata lumea pentru o zi, cand se iveste ocazia, prefacandu-va peste masura de fericiti. Veti vedea ca lumea se va comporta altfel fata de voi. Si e de inteles, dat punctul de mai sus, stiti voi, cu societatea si aparentele. Dar pe langa asta, e mult mai benefic sa socializezi cu o persoana care macar pare fericita decat cu una care ar putea sa te si omoare si sa nu simta prea multe remuscari.

Mintim, fie ca vrem sau nu, desi de multe ori vrem sa mintim, din diverse motive, care mai de care mai nobile (sau nu). Si da, toata lumea minte sau a mintit cel putin odata, iar cine spune altceva e ipocrit. Iar ipocrizia a devenit o epidemie grava in ultima vreme.

Al doilea subiect e putin mai sensibil. Sunt doua subiecte care nu se pot exclude unul pe celalalt. Unele chestiuni trebuiesc gandite inainte sa fie spuse. Dar, gandite in sensul de a le mai "cizela" putintel, sa sune mai placut auzului, fie ca e vorba de un adevar dureros, sau de o manipulare facuta ca la carte. Alte chestiuni trebuiesc spuse "verde-n fata", fiindca uneori asta e nevoie pentru a trezi lumea la realitate, chiar si cu riscul de a parea nesimtit, ipocrit, obraznic sau mai stiu eu cum. Daca ai ceva important de spus, spune-o. Nu sta si te gandi "oare ce se va intampla, oare daca inteleg gresit, oare ... ?" ! Totul se bazeaza pe comunicare in zilele noastre, iar cum telepatia e o putere rara, lucrurile trebuiesc spuse, nu doar gandite.

Ideea principala este ca daca trebuie spus, spune-o. Daca ai o parere, spune-o. Daca stii ceva, ridica mana. Sigur, unii nu te vor placea pentru asta, dar tu vei ajunge mai departe, printre persoane care probabil au facut aceleasi lucruri, si te vor intelege. Vorba aia : "Puiu' care a tacut, n-a primit mancare."*

Deci, in ultima instanta, cam asta ar fi parerea mea. Multumesc cititorului anonim care mi-a dat ideile, si va mai astept si pe restul cu subiecte, fie ele cat de dubioase. 

*Nu stiu daca e o zicala sau nu, dar imi amintesc de cineva care a zis asta candva, si se potrivea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu