„Toate greșelile gramaticale și/sau de tipar prezente pe acest blog cred că sunt intenționate. Vă rog, nu le stricați visul. Mulțumesc.”

Cartea varstei

Acum cateva zile am avut ocazia sa port un fel de discutie cu o persoana ceva mai in varsta decat mine. Nu cu foarte mult, undeva in jur de 7 ani. Discutia ce a rezultat a fost cat de cat interesanta si mi-a dat o idee pentru un nou articol. Si anume : Diferenta de varsta intre doi interlocutori. Sa extind :

Probabil ca majoritatea ati auzit cel putin odata expresia "Respecta-i pe cei batrani". Uneori asta se extindea si la "cei mai batrani ca tine". In anumite cazuri sunt complet de acord, dar in cazul de fata, am avut de-a face cu o persoana care chiar daca era ceva mai in varsta decat mine, nu parea sa aiba "intelepciunea" care ar fi trebuit sa vina cu diferenta de varsta. Mai exact, la un moment dat, cand persoana in cauza a spus ceva de genul : "Voi copii nascuti in '93 n-aveti dreptul sa veniti sa va certati cu mine, eu cel nascut in '86". Nu astea au fost cuvintele dar cam asa suna, in linii mari.

Personal nu sunt de acord cu persoanele care atunci cand vad ca sunt amenintate intr-un anumit mod, folosesc "cartea varstei" si spun ca cei mai "mici" decat ei nu au dreptul de a-si exprima opinia asupra unui anumit subiect doar fiindca au fost nascuti la cativa ani dupa ei, mai ales cand subiectul in cauza este un limbaj de programare care exista de ceva vreme, notiunile invatate fiind exact aceleasi. Nu exista nici o diferenta intre niste notiuni invatate acum si aceleasi notiuni invatate 10 ani mai tarziu, alta decat momentul in care au fost asimilate. Iar chestia asta se poate extinde dincolo de limbaje de programare.

Ideea de baza e ca intr-o discutie ar trebui sa existe un respect reciproc. Ambii interlocutori trebuie sa recunoasca faptul ca e putin probabil ca unul din ei sa stie tot si sa nu mai aiba nevoie de cunostinte noi. Iar daca vorbim de pareri personale si nu despre cunostinte si notiuni exacte, e clar ca parerile celor doua sau mai multe persoane care fac parte dintr-o discutie vor fi diferite la un anumit punct. Iar o parere nu e mai exacta sau mai corecta decat alta parere. Zic eu...

Din punctul meu de vedere atata timp cat nimeni nu sare calul, o discutie poate avea niste rezultate foarte benefice. In schimb, atunci cand cineva spune ceva care suna in linii mari a : "Sunt mai batran ca voi, stiu mai multe si terbuie sa ma respectati si sa imi acceptati parerea ca axioma" atunci cand chiar nu este cazul, acea persoana merita toate rosiile stricate care-i vor fi aruncate eventual in fata. Metaforic vorbind. Sau nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu