„Toate greșelile gramaticale și/sau de tipar prezente pe acest blog cred că sunt intenționate. Vă rog, nu le stricați visul. Mulțumesc.”

Anonimitatea pe internet

 Internetul, un loc minunat pavat cu vise indeplinite si tencuit cu idei geniale si oameni cumsecade. Defapt, nu. Ziua in care o sa tencuiasca cineva ceva cu oameni si idei o sa fie o zi trista. Si totusi, cum se face ca atata lume apreciaza internetul atat de mult. Nu o sa iau in discutie cantitatea informatiilor, numarul imens de utilizatori, baza de date imensa pe care o reprezinta, posibilitatea de a conecta oameni din zone opuse ale globului, yadda yadda. Nu. Voi vorbi despre ceea ce eu am crezut ca e ceva mai interesant decat toate astea. Anonimitatea.

 Vedeti voi, discutam cu o persoana seara trecuta despre faptul ca pe blogul meu au comentat multe persoane la un articol fara sa-si puna un nume, astfel fiind afisati ca "Anonim". Argumentul ei era ca daca tot iti spui o opinie trebuie sa fii si "barbat" si sa ti-o asumi, nu sa postezi sub un alias, sau ca anonim. Si desi argumentul era cat se poate de valid, si in lumea reala chiar are sens si e chiar apreciata am tinut sa precizez ca din punctul meu de vedere lucrurile stau altfel pe internet. Iata ce cred eu :

 Internetul e un loc unde anonimitatea e la ordinea zilei. Lumea vine pe internet sa-si spuna parerea fara sa fie judecati. Isi spun parerea fara ca oamenii sa trebuiasca sa cunoasca omul din spatele gandurilor. In lumea reala de prea multe ori conteaza omul care spune ceva, decat cuvintele in sine. Internetul sufera de aceeasi chestie, din cand in cand, dar atunci cand un anonim isi spune o parere iar alt anonim ii raspunde, cei doi sunt considerati a fi egali, fara ca statutul social, varsta, masinile din garaj sau gaurile de la curea sa conteze. Sunt doi egali cu doua pareri la fel de importante. Astfel, internetul a devenit un mijloc de comunicare pentru milioane de oameni intr-o perioada in care comunicarea poate nu era punctul lor forte. Totul din cauza faptului ca sunt anonimi.

Argumentul meu final era cel ca, daca stai putin sa te gandesti, vecinul tau de la 2 poate fi un magnat anonim al internetului iar tu sa nu stii nimic despre asta. Tanarul ala de la parter care nu prea iese din casa poate fi coordonatorul unor proiecte imense, totul sub un alias.

 Desigur, unii ar putea spune ca internetul, desi a adus multa lume impreuna, cumva dauneaza vietii sociale a oamenilor, fiindu-le mai usor sa vorbeasca pe internet comparativ cu vorbitul face-to-face. Dar asta e un subiect pentru o discutie mai indepartata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu