„Toate greșelile gramaticale și/sau de tipar prezente pe acest blog cred că sunt intenționate. Vă rog, nu le stricați visul. Mulțumesc.”

Cum compari doi bloggeri intre ei ?

Asta e intrebarea care mi-a venit in minte in timp ce discutam cu o prietena despre anumite stiluri de a scrie. Ea vazuse un articol scris foarte frumos pe un blog si mi-a zis ca nu ar publica niciodata un articol fiindca nu scrie asa de frumos. Totusi, e de mentionat ca persoana in cauza a mai scris articole, unul din ele fiind si pe blogul meu. Articol care de altfel a primit review-uri destul de bune. Deci, intrebarea e :


  • Cum compari doi bloggeri intre ei ?


Raspunsul poate fi unul destul de complicat. E clar ca nu prea poti sa ii compari numai dupa stilul personal de a scrie, tocmai din cauza faptului ca e un stil personal. Sigur, exista similaritati, asta e clar, insa nu cred ca acesta poate fi un criteriu de departajare daca spre exemplu ar trebui sa alegi un blogger in defavoarea altuia. Deci din punctul meu de vedere, doar stilurile nu pot intra singure in discutie. Insa ce mai e de comparat ? Vizualizari ? Link-uri ? Timp de activitate ? Domeniu ? Putere de influenta ? Admiratori ? Spam ? Hate-mail ? Sigur, toate astea or fi criterii valide in alegerea unui blogger, doar ca e bine de facut alegerea asta intre bloggeri care macar scriu pe aceeasi nisa, sau care au macar anumite lucruri in comun, in afara de faptul ca scriu pe internet. Mie cel putin mi-ar fi greu sa compar un blogger care scrie exclusiv literatura cu unul care se ocupa in mare parte cu IT&C. Adica sigur, poti sa-i compari, nu-i nici o problema, dar nu vad ce rezultate ai putea avea cand compari poezie cu un review la o placa video. Un blogger ce scrie review-uri in versuri la elemente de IT&C ar fi foarte tare din punctul meu de vedere, insa nu am dat peste niciunul inca. Daca stiti vre-unul, as vrea sa-i citesc operele.

In schimb comparatii se fac, fara sa vrem. Sunt sigur ca majoritatea celor care citesc bloguri si chiar scriu articole pe propriile lor site-uri au citit la un moment dat cateva articole si s-au gandit : "Frate, ce n-as da sa scriu si eu asa...". Pai, doamnelor si domnilor, asta e o comparatie. Atunci cand tu scrii ca si hobby, si citesti opera altcuiva care face asta tot ca si hobby (sau nu, exista si bloggeri platiti pentru asta) nu poti sa te abtii din a te gandi cum ar fi daca ai scrie altfel, nu poti sa nu te compari, asa putin. E in natura umana. Poate un alt stil, poate o alta nisa. "Ce-ar fi daca n-as mai scrie povesti si as face video-blogging ?". Schimbarile uneori sunt inevitabile.

Deci, copii, cum comparam doi bloggeri ? Cum vrem, atata timp cat iese ce trebuie de acolo. E o chestie de "the right tool for the job" presupun. Voi cum va comparati blogerii ?

Un comentariu:

  1. Eu aș compara doi bloggeri după un singur criteriu: Cât de conștiincioși sunt în ceea ce fac? Adică, scriu măcar 2-3 articole pe săptămână? Își dau interesul ca articolele să fie corect scrise și așezate frumos în pagină? Încearcă să distribuie articolele pe rețele sociale? Răspunde la comentarii dacă situația o cere?

    RăspundețiȘtergere