„Toate greșelile gramaticale și/sau de tipar prezente pe acest blog cred că sunt intenționate. Vă rog, nu le stricați visul. Mulțumesc.”

Superioritatea

... si cum un concept de genul asta poate sa enerveze o multime de persoane.

 Planuiam sa scriu articolul asta acum cateva zile dar au aparut cateva chestii (sesiune, pff) si l-am tot pus pe pauza. Chiar si-asa nu asta e subiectul despre care discutam in astazi. Astazi m-a palit cheful sa discut despre superioritate. Pe langa asta, m-a lovit inspiratia si din cauza unei discutii de pe grupul facultatii care se invartea in jurul acestei parodii :

X - Aww man, o sa am restante.
Y - Uite vezi, daca invatai mai bine, n-aveai, asa ca mine !
X - Bine, bravo tie ca ai invatat, acuma repede te crezi mai superior ca ai trecut.
Z - Are si tot dreptul ! A invatat.
W - Sa ne lase pe noi astia care se cred superiori. Bravo lor ca au invatat. Avem alte probleme pe cap la ora asta.
A - Huehuehuehue, potato !*
*Nu pot garanta ca acea bucata e corecta in totalitate, dar cam pe-acolo a degenerat situatia.

 Ei si, pana la urma, despre ce discutam ? Pai, despre cei care se cred mai superiori, cei care sunt superiori si restul lumii. Sunt la facultate, sunt intr-o mare noua de oameni si fie ca vreau sau nu, am sa tot dau peste oameni care se cred mai buni ca mine sau oameni care chiar sunt mai buni ca mine. Si e totul ok. Insa exista o diferenta. Doar fiindca ai impresia ca esti mai bun ca mine nu garanteaza chestia asta. Dar, deviez.

 Problema apare cand cineva se lauda. Nu sunt chiar asa de multe persoane intr-o facultate care sa obtina rezultate memorabile la un anumit obiect, iar cand o persoana de genul se mai si lauda sau doar da impresia ca se lauda, devine o tinta pentru "restu' lumii". Se presupune ca facultatea te maturizeaza. Ca treci peste momentele din liceu in care cine invata toata ziua si lua numai era considerat tocilar, cine nu facea toate astea, era cool**. Insa adevarul e ca in facultate gasesti oameni aproape la fel de rai. Iar cand esti prins ca nu faci parte din grupul lor, musca ! Nu fizic, evident. Dar e asta o problema in adevaratul sens al cuvantului ?

 Raspunsul este nu ! Gandeste-te tu, ala care te-ai luat de un tip superior tie fiindca ti-a zis ca luai o nota mai buna daca invatai, n-ai fi facut aceeasi chestie ? Eu zic ca da. Toti avem in noi acea dorinta de a ne afirma, iar o nota buna sau o realizare mare e destul pentru a da frau liber acelei dorinte. E natural, si toata lumea vrea sa o faca, mai ales in facultate unde afirmarea inseamna tot. Daca nu ai iesit in evidenta, nu te cunoaste nimeni iar chestia asta nu e benefica nimanui. Inclusiv tie. Cu cat cunosti mai multe persoane, cu atat o sa ai mai multe relatii pe viitor, relatii care pot sa te ajute foarte mult in cautarea unui job sau orice altceva. You name it. Deci afirmarea personala e o chestie cat se poate de reala si ea include si putina lauda.

In schimb, daca esti intradevar tipul acela superior iar tot ceea ce spui se invarte in jurul replicii "Eu sunt cel mai bun, voi toti sunteti sub mine si consumati aer degeaba..." atunci meriti cea mai mica urma de ura care poate fi deviata catre tine. Gandeste-te la restul lumii ca fiind adversarii tai. Sigur, poate o sa te afirmi si poate o sa ajungi cineva in viitor, cineva cunoscut poate, cineva cu relatii sus-puse. Dar poate dupa terminarea facultatii o sa ajungi cineva cu 10 pe linie care insa nu stie sa faca nimic si n-o sa aiba nici urma de putere de socializare. Pe cand cei ce au fost pe locul doi, trei, o suta, vor sti destule chestii cat sa se descurce in multe situatii care nu au fost predate in facultate.

 Nu am nimic cu cei ce imi sunt superiori. Ii apreciez foarte mult pentru ceea ce stiu sa faca si ii vad ca pe niste adversari nobili ca sa zic asa. Tipul acela de adversar cu care iti place sa te duelezi, chiar daca pierzi in majoritatea cazurilor. Si cred ca sunt apreciati chiar si mai mult atunci cand, asa superiori cum sunt, nu se dau mari cu asta. Ei stiu, cam toata lumea stie, dar nu fiindca s-au laudat peste tot ci fiindca rezultatele vorbesc pentru ei...
**(stiu ca asta e o extrema dar am nevoie de o comparatie solida)

2 comentarii:

  1. Daca te lauzi singur e ca si cum ai latra fara motiv. Daca esti bun, vor avea grija altii sa te laude. Daca te lauzi singur, esti doar un catelus care pentru putina atentie, latra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai există și cei care doar se cred superiori și importanți, dar care de fapt nu sunt. De la ei derivă aroganța și deseori prostia, pentru că ajung să vorbească ce nu trebuie când nu trebuie. și cred că mereu va exista competiția aceasta ȋntre “‘ăl mai bun” și restul; e doar firea umană.

    RăspundețiȘtergere