„Toate greșelile gramaticale și/sau de tipar prezente pe acest blog cred că sunt intenționate. Vă rog, nu le stricați visul. Mulțumesc.”

Da' n-are timp lumea sa citeasca


 Astazi in timp ce mergeam cu trenul spre Iasi, am auzit din intamplare o discutie la telefon itnre o fata si un alt interlocutor. Bucata care mi-a captat atentia in timp ce mesteream la un nivel al noului meu joc a fost urmatoarea : “Da’ n-are timp lumea sa stea si sa citeasca, daca au dat doar 5 oameni like, iti dai seama ca nu au avut timp sa stea sa citeasca.”

 Desi si partea cu “5 like-uri” ar putea fi subiect de discutie, am vrut sa discut despre faptul ca lumea nu prea mai are timp sa stea sa citeasca. Lumea nu mai are timp sa citeasca, fie povesti, articole de blog, etichete de medicamente, statusuri pe facebook, desene pe asfalt, adevarul este ca lumea in general nu prea mai citeste. Discutam cu o prietena ieri despre faptul ca bucatile din povestea unui racer pe care le postez pe blog sunt cam scurte, argumentul meu fiind aproximativ acelasi cu subiectul postarii de mai sus. Lumea nu sta sa-mi citeasca mie randuri peste randuri, peste randuri, asa ca trebuie sa tin totul scurt si la obiect. Cand va veni vremea probabil o sa mai cizelez asa zisele capitole in capitole mai putine, dar mai lungi si mai detaliate. We’ll wait and see. Ideea e ca acum rar mai vezi pe cineva sa citeasca de placere si nu fiindca sunt constransi de vreun curs la facultate, de vreo profesoara de limba romana ceva mai exigenta sau de BAC-ul care se apropie cu pasi repezi. Fie ca se afla in tren, in tramvai, in metrou, in autobuz, intr-un parc, intr-o biblioteca, cititorul de placere e o pasare rara.

 Si totusi exact langa mine, o alta fata statea si citea de zor o carte care, judecand dupa expresia de pe fata sa, era destul de interesanta. N-am apucat sa vad titlul totusi. Deci cum e ? Lumea citeste sau a renuntat la obiceiul asta ?

2 comentarii:

  1. Sunt 3 categorii de oameni. Cei care citesc(sunt putini), cei care citesc ocazional si cei care citesc foarte rar. Si partea trista e ca majoritari sunt cei care citesc cel mai putin.

    RăspundețiȘtergere
  2. E simplu: nu citești, devii prost. Uiți să citești, să scrii, să te exprimi, să argumentezi, să ai opinii. Facebook-ul va avea acest efect (acolo e locul pozelor cu puțin text pe ele, și ăla plin de greșeli). Deci... cu puține excepții, se vor „ridica” mai multe generații de proști. Pentru simplul fapt că sunt comozi, le e lene să citească, etc.

    RăspundețiȘtergere