„Toate greșelile gramaticale și/sau de tipar prezente pe acest blog cred că sunt intenționate. Vă rog, nu le stricați visul. Mulțumesc.”

Despre social media, conectivitate și smartfoane

  Acum ceva timp mi-am luat și eu ceva ce ar putea fi considerat un „smartphone”. Nu e el cine știe ce avion, gen Galaxy S4 sau HTC One sau mai știu eu ce nebunie. E un LG Optimus Black iar eu sunt mândru de el. Își face treaba. Motivul din spatele achiziționării unui smartphone cu android a fost inițial cel că voi face eventual aplicații pentru platforma asta. Dar, până acolo, un smartphone e un smartphone, așa că de ce să nu folosesc toate chestiile care-mi sunt la îndemână. Aplicații pentru Facebook, Twitter și Blogspot existau așa că am pus mâna pe ele și am început să fiu ceva mai activ în toată treaba asta cu social media. De unde și ideea postării de astăzi.

  E un lucru bun să fim conectați 24/7 la lumea online?

  Pe scurt, nu știu. Dar să luăm puțin la puricat avantajele și dezavantajele conectării aproape permanenete ce ne-o oferă dispozitivele mobile în ziua de astăzi. Faptul că ești conectat la lumea din jurul tău aduce cu siguranță multe beneficii. Ești la curent aproape continuu cu toate știrile și noutățile din jurul tău sau eventual din domeniul care te interesează. Știi tot ce e de știut și dacă e vreo problemă ai aproape întotdeauna un search engine la îndemână, gata să-ți răspundă la cele mai ciudate întrebări. Știi unde sunt prietenii tăi, știi ce fac, știi cu cine sunt, știi de ce sunt. Toate astea printr-o simplă conexiune la internet făcută cu bunul tău smartphone, laptop, sau tableta ta de încredere. Tu știi tot ce e la îndemână despre ei, dar și ei știu chestiile astea despre tine.

  Ajungi undeva, deschizi telefonul, dai un check-in, faci câteva comentarii pe Facebook, scrii un tweet, bagi o poză pe Instagram ca să știe lumea ce faci sau ce mănânci, mai faci un video pentru Vine pentru că ideea aia nu putea să-ți scape și voilà. Toate astea, „spun experții”, duc la un fel de desensibilizare a oamenilor. Cică. E totuși ăsta un lucru rău? Interacțiunile nu s-au schimbat, oamenii sunt aceiași, doar că mediul diferă din când în când. E drept că în anumite cazuri se pierde orice urmă de intimitate, dar asta nu e neapărat un efect al social media sau al faptului că ești conectat permanent cât e o urmare a faptului că publici tot. Tot! Postezi când te culci, postezi când te trezești, postezi când mănânci, postezi când bei, postezi când mergi, postezi când nu postezi nimic fiindcă nu e nimic de făcut și totul pare plictisitor.

  Un om mare a spus cândva că „ce-i prea mult strică”. Sau o fi o zicală din popor. Indiferent de unde o cunosc, e adevărat. Dacă nu vrei să știe lumea totul despre tine, nu spune tuturor totul despre tine.

5 comentarii:

 1. Oamenii nu mai sunt aceiasi, desensibilizarea oamenilor se refera la faptul ca ei devin din ce in ce mai superficiali si conteaza doar cate likeuri ai, retweets sau friends sau alte minuni nu legatura in sine pe care o ai cu unii oameni.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce-i drept, da. Dar sincer, și înainte conta pentru multă lume câți/ce prieteni au. Eu zic că tot materialismul s-a mutat puțintel în online, atâta tot. Nu zic că e de bine totuși, dar schimbarea nu e așa de mare.

   Ștergere
 2. Cine numara prietenii inainte de social media? I never heard of that. Ca se laudau unii ca au prieteni mai cunoscuti, mai puternici in diverse cercuri sociale, e alta chestie that's still not visible online. Materialismul de care vorbeste se intampla doar in social media pentru ca devine ceva palpabil (numarul de friends/likes/whatever), in timp ce in viata reala nu e ceva ce poate fi evidentiat in mod clar (pot vorbi cu x dar sa nu fie friend pe fb). Toata chestia awesome la internet (parerea mea) era faptul ca toti erau Anonymous. Pe de-o parte genera comportamente deviate (Troli, flameri) si toata lumea isi permitea sa se creada bo$$, dar era altceva... and i'm sure you know what i'm talking about. Acum se poate raliza foarte usor un profil online bazat pe niste baze de date google si fb si imediat stie oricine si unde stai si ce mananci si familia ta etc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Faptul că acum lumea-și „numără” prietenii e ce-i drept o consecință desul de tristă a chestiei cu socializarea online. Încă poți fi Anon, dacă dorești asta cu adevărat. Nu e greu. Cât despre profilul online, da, sigur, se poate realiza dacă ai cunoștințele, dar asta nu înseamnă că e o chestie atât de comună. Să fim serioși, cine se apucă de așa ceva „for teh lulz”? Nimeni. Atunci când vrei să afli ceva despre o persoană, da, poți. Dar așa ceva nu prea mai interesează pe nimeni...

   Ștergere
 3. Bai frate, da de lenea de a vorbi face to face ce ziceti. Sau de acei bff pe care ii ai pe net da nu dau 2 bani pe tine. Si invers. Ok. Foarte faina treaba cu social media peste tot, da nu transpun realitatea in social media ca e grav + ca iti fura timpul de la chestii mai importante si mai fun.

  RăspundețiȘtergere